ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ


Όλοι οι κυβερνήτες οργανώνουμε το σκάφος μας για μικρά ή μεγάλα ταξίδια με μεγάλη σχολαστικότητα για να αποφεύγουμε δυσμενείς καταστάσεις.

Με μεγαλύτερη σχολαστικότητα πιστεύω ότι πρέπει να φροντίζουμε το φαρμακείο Α’ βοηθειών του σκάφους  για να αντιμετωπίσουμε τα συνήθη  μικροατυχήματα, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν πολύ αρνητικά εάν δεν είμαστε οργανωμένοι.

Για τα σοβαρότερα ατυχήματα βέβαια ενημερώνουμε μέσω του VHF ή με το κινητό το λιμεναρχείο του πλησιέστερου νησιού και κατευθυνόμαστε σε αυτό.

Σε περίπτωση που αδυνατούμε να μιλήσουμε απ’ ευθείας, χρησιμοποιούμε την μέθοδο Distress στο VHF και έτσι κινητοποιείται αποστολή για την διάσωση μας.

Τα φάρμακα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα γερό και στεγανό κουτί.

 


Ένα τάπερ τροφίμων 40 x 20 x 15 cm που κλείνει αεροστεγώς και ανοίγει εύκολα θα έκανε πάρα πολύ καλά την δουλειά μας. Με μία κόκκινη μονωτική ταινία σχηματίζουμε ένα σταυρό στο καπάκι του, γράφουμε την λέξη «ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» με ανεξίτηλο μαρκαδόρο και το τοποθετούμε σ’ ένα εύκολα προσβάσιμο, στεγνό και δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας. 

 

Για όλα τα φάρμακα και τα παραφάρμακα που θα αναφέρουμε πρέπει να υπάρχει φροντίδα του ετήσιου ελέγχου τους, για την ημερομηνία λήξεως και για την καλή τους κατάσταση (μπορεί να έχουν π.χ. βραχεί ή υγρανθεί οπότε είναι άχρηστα).

Είναι βέβαια αυτονόητο να μη ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας τα φάρμακα της συνηθισμένης  φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν λαμβάνουμε όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε, όπως βρογχοδιασταλτικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, κατά της χοληστερίνης,  κ.ά, γιατί μπορεί να προκύψει μια επιδείνωση της προϋπάρχουσας αρρώστιας μας. Επίσης ας λάβουμε υπ΄όψιν ότι είτε λόγω καιρού, είτε λόγω αλλαγής προγραμματισμού, το μονοήμερο ταξίδι μας μπορεί να παραταθεί.

Οπωσδήποτε φάρμακα για τα παιδιά που πάσχουν από κάποια ασθένεια και οι ψαροτουφεκάδες επίσης πρέπει να θυμούνται τα ρινικά spray που χρησιμοποιούν, όπως το Otrivin, Vibrocil, Nasonex, κ.ά.


 
Οι ονομασίες των παρακάτω φαρμάκων είναι ενδεικτικές (είναι τα πιο γνωστά) και μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν άλλα αντίστοιχα φάρμακα. 

Τα παρακάτω μπορείτε να τα τυπώσετε, να πλαστικοποιήσετε την σελίδα και να τα έχετε μαζί σας στο σκάφος ως σημείο αναφοράς για το τι φάρμακα παίρνουμε αναλόγως της κάθε περίπτωσης.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

 

 

+ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ:  

Fenistil Gel, Fenistil σιρόπι (€2.80) ή Atarax σιρόπι (€1.91)

 

+ΓΙΑ ΠΥΡΕΤΟ ή ΚΑΙ ΠΟΝΟ:

Depon σιρόπι (€1.92) και Ponstan σιρόπι (€1.37) για ψηλότερο πυρετό.

 

+ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ:

Immodium σιρόπι (€1.28)

 

+ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΑ:

Primperan σιρόπι, Vomex A σιρόπι (€1.22)

 

+ΓΙΑ ΗΛΙΑΣΗ (Συμπτώματα: Πονοκέφαλος, Πυρετός, Εμετός)

Primperan σιρόπι, Vomex A σιρόπι και αντιπυρετικά

 

Οι δόσεις των προαναφερθέντων αναφέρονται στις συσκευασίες (δοσολογία) των φαρμάκων μιας και έχουν σχέση με το βάρος του παιδιού.

 

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

  
+ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ – ΨΑΡΙΩΝ
Fenistil Gel ή Fucicort Crème (€6.10) ή Stick Αμμωνίας (€2,50). Εάν χρειαστεί Atarax Ταμπλέτες (€1,88) Προσοχή, προκαλούν υπνηλία. Ποτέ μαζί με αλκοόλ!

 

+ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ (και όχι μόνο)
Να έχουν μαζί τους Solu Cortet 500mg αμπούλες -Κορτιζόνη (€3,00) ή Anapen αμπούλες (Έτοιμο σκεύασμα αδρεναλίνης εύκολης υποδόριας χορήγησης)

 

+ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ

Τα προαναφερθέντα (Solu Cortet 500mg αμπούλες ή Anapen αμπούλες).

Πολλά αλλεργικά σοκ προλαμβάνονται με την σύριγγα-βεντούζα Aspivenin (€27,00), η οποία πατώντας την ρουφάει με υποπίεση το «δηλητήριο» του εντόμου ή ψαριού αλλά πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα) 

 

+ΓΙΑ ΠΥΡΕΤΟ ή ΚΑΙ ΠΟΝΟ

Depon Ταμπλέτες (€0,64) ή Panadol Ταμπλέτες (€1,73) ή Ponstan Ταμπλέτες, ή ασπιρίνη (αν δεν έχετε πρόβλημα με την ασπιρίνη).

 

+ΓΙΑ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ

Depon Ταμπλέτες ή Panadol Ταμπλέτες ή Ponstan Tabl, Niflamol Κάψουλες (€2,01), Mesulid Ταμπλέτες (€6,10)

 

+ΓΙΑ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ  (Σπονδυλικής στήλης)

 Mesulid Ταμπλέτες (€6,10).

 

+ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΥΡΕΤΟ

 Depon Maximum αναβράζοντα δισκία ή  Panadol Extra (€1,70).

 

+ΓΙΑ  ΔΙΑΡΡΟΙΑ

 Imodium , Ercefuril Ταμπλέτες (€1.03).

 

+ΓΙΑ  ΕΜΕΤΟ, ΝΑΥΤΙΑ ή ΞΕΜΕΘΥΣΜΑ

 Primperan σιρόπι (€0,99) ή Ταμπλέτες, ή αμπούλες (ακραίες καταστάσεις) ή Vertigo Vomex Κάψουλες (€0,83).

 

+ΓΙΑ  ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΣΚΟΝΗ ή ΑΛΜΥΡΑ

Col Tears Natural Free (Μικρές αμπούλες), ή Septobore κολλύριο  ή Visine κολλύριο (€1,79).

 

+ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΑ

Ένα ψυκτικό Spray και ελαστικό επίδεσμο (€8,70).

 

+ΓΙΑ ΑΠΛΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ

 Οξυζενέ (€2,20) και γάζες για τον καθαρισμό, μετά αιμοστατικό Spray Pulvo-47 (€6,34) ή Betadine Solution για αντισηπτικό.

Κλείσιμο με Hansaplast (€4,20) ή με απλή γάζα ή γάζα Fucidin (€6,07), και δέσιμο με ελαστικό επίδεσμο (€0,60) ή ρολό Leucoplast (€1,80).

 

+ΓΙΑ ΒΑΘΥ ΤΡΑΥΜΑ

Για καθαρισμό του τραύματος χρησιμοποιείστε αυτά που προαναφέραμε. Για το κλείσιμο των δύο πτυχών του τραύματος χρειάζονται ειδικά αυτοκόλλητα συρραφής (€2,00).

 

+ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ή ΠΟΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Buscopan Plus ταμπλέτες (€3,09).

 

+ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Betνnovate Crème, ή Fucicort Crème (€6,10), ή Propiogenta Crème κά.

Τα ηλιακά εγκαύματα τα προλαβαίνουμε με: Αντιηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας, άσπρο T-shirt,  καπέλο, άσπρη κρέμα στη μύτη.

 

+ΓΙΑ  ΜΟΛΥΝΣΗ Ή ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ:

 Tobradex κολλύριο (€3,62).

 

+ΓΙΑ ΗΛΙΑΣΗ (Συμπτώματα: Πονοκέφαλος, Πυρετός, Εμετός):   

 Primperan σιρόπι ή Vertigo Vomex Caps και αντιπυρετικά.

 

Οι δόσεις των προαναφερθέντων αναφέρονται στις συσκευασίες (δοσολογία)  των φαρμάκων.

 

 

Οι γυναίκες να έχουν μαζί τα αξεσουάρ της μηνιαίας ταλαιπωρίας τους: Ταμπόν, σερβιέτες, παυσίπονα.

Θα πρέπει να έχουμε μαζί επίσης: 1 ψαλιδάκι (€4,00), 2-3 σύριγγες 5ml (€0,20), 1 Θερμόμετρο (€1,50), Βαμβάκι (€1,00), 1 Pocket Mask (για τεχνητή αναπνοή), υγρά χαρτομάντιλα Dettol (€3,60) και υγρό Dettol (€2,21) που χρησιμοποιείται για απολύμανση ακόμα και της αποχέτευσης του WC που ίσως μυρίζει από διαρροή. 

Όλα τα παραπάνω φάρμακα κοστίζουν, μαζί με τα παιδικά €188,00 (τιμές 5/2009)

 

Σας ευχόμαστε όλα όσα αναφέραμε να σας είναι αχρείαστα αλλά σε μικροπροβλήματα υγείας μπορούν να σας σώσουν και να μην χαλάσουν ένα ταξίδι που μπορεί να έγινε έπειτα από προγραμματισμό και αναμονή πολλών μηνών.   

 

ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. 

Επιμέλεια, Σχεδίαση: Γιώργος Γαλάτουλας. Συγγραφή: Χρήστος ΞύδαςΟ ΟΦΣΧ (Όμιλος Φουσκωτών σκαφών Χίου) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα για τα μέλη του, τους λάτρεις των φουσκωτών σκαφών και τους υποψήφιους αγοραστές τους. Περιέχει πληροφορίες για το φουσκωτό σκάφος, για τις Χιώτικες γλίστρες, ρυμούλκηση ακυβέρνητου σκάφους, έκδοση ή ανανέωση αδειών, ψάρεμα, νομοθεσία περί φουσκωτού, τρέιλερ, φωτογραφίες από φουσκωτά σκάφη και από την Χίο, οδηγίες για ναυτικούς κόμπους, ιστορία του Ομίλου και των μύλων της Χίου, τηλέφωνα Λιμεναρχείων, χάραξη πορείας με χάρτη και πυξίδα (χωρίς GPS) και άλλα χρήσιμα για σωστή χρήση και ασφαλή πλεύση για το φουσκωτό σκάφος και για τον χειριστή ταχυπλόου. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις παρατηρήσεις σας, είτε θετικές είτε αρνητικές!

 
Banner
Banner
Banner

We have 31 guests online